<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1316592211688349&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Pohjalaisyritysten rekrytointitarpeet elävät koronakriisin tahdissa - Barona palkkaa tekijöitä mm. elintarvike- ja konepajateollisuuteen

Suomen suurimman henkilöstöpalvelualan yrityksen Baronan mukaan pohjalaisyritysten rekrytointitarpeet elävät lähes päivittäin. Tekijöitä etsitään yhä muun muassa konepaja-, teknologia- ja elintarviketeollisuuteen, rakennusalalle sekä maa- ja marjatilojen kausitöihin. Kesän aikana matkailu- ja ravintola-alan odotetaan myös jälleen tarvitsevan uusia tekijöitä. 

Ennen koronaviruskriisiä Pohjanmaalla kärsittiin työvoimapulasta, sillä avoimia työpaikkoja oli tarjolla enemmän kuin tekijöitä. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan väkiluvun arvioitiin vähenevän peräti 1 000 henkilöllä vuosittain, ja lääkkeeksi yritysten kasvuhaasteisiin kaavailtiin niin kansainvälisen rekrytoinnin lisäämistä kuin kansallisen kohtaanto-ongelman ratkaisemista.  

“Rekrytointeja tehdään eri aloilla edelleen, vaikkakin tilanne työmarkkinoilla on nyt haastava. Monella teollisuuden ja teknologia-alan yrityksellä on pitkät tilauskannat, joten on haastavaa tässä vaiheessa arvioida, millaisia kokonaisvaikutuksia kriisillä on alueen työmarkkinoiden kehittymiseen pitkällä aikajänteellä”, aluejohtaja Pietu Purhonen toteaa.  

Pohjanmaan matkailu-, hotelli- ja ravintola-ala on myös joutunut koville, ja tilanteeseen on haettu helpotusta pitkin kevättä jo ennen hallituksen uusia linjauksia.  

”Tähän asti olemme pyrkineet tarjoamaan työttömäksi tai lomautetuksi tulleille hotelli- ja ravintola-alan tekijöille paikkoja muilta toimialoilta mahdollisuuksien mukaan. Näitä ovat olleet mm. puhtaanapito- ja kiinteistöala. Kesä näyttää, miten ala lähtee kokonaisuudessaan elpymään”, Purhonen kertoo. 

Palveluala odottaa kesää, teollisuus vetää Pohjanmaalla kaupungista riippumatta   

Kokkolan aluepäällikkö Tapani Puran mukaan elintarviketeollisuus vetää alueella erittäin hyvin ja työllistää kesää kohti entistä enemmän. Tekijöitä voidaan tulla tarvitsemaan myös ravintola-alalle ja kaupan puolelle, kun rajoitukset alkavat asteittain purkautumaan. Myös alueen konepajat hakevat työntekijöitä ja kriisin helpottuessa jää ratkaistavaksi ulkomaisen työvoiman hyödyntäminen. 

”Edelleen osaavista ja kokeneemmista hitsaajista ja tuotantopuolen tekijöistä on pulaa, oli koronaa tai ei. Baronalla pyrimme löytämään parhaat ja tehokkaimmat vaihtoehdot osaavan työvoiman löytämiseksi, tarkoitti se sitten kouluttamista tai tekijöiden etsimistä muualta Suomesta tai kansainvälisesti”, Pura kertoo. 

Vaasan aluepäällikkö Antti Flanderin mukaan myös Vaasassa teollisuus ja konepajat ovat työllistäneet kriisinkin aikana hyvin, ja rekrytoinnit ovat pyörineet lähes normaalisti. 
 
”Odotamme myös ravintola- ja matkailualan tekijöille löytyvän hiljalleen kesän aikana kysyntää ja toivomme kotimaan matkailijoiden löytävän tiensä myös aurinkoiseen Vaasaan”, Flander mainitsee.   

Seinäjoen aluepäällikkö Risto Ojanperän mukaan Seinäjoellakin katseet ovat palvelualan suhteen kesässä. Samaan aikaan tekijöitä tarvitaan ja tullaan tarvitsemaan mm. elintarvike- ja konepajateollisuuden sekä rakennuksen tehtäviin. Kaikilla aloilla ei edelleenkään ole ylitarjontaa osaavista tekijöistä. 

”Monet asiakkaistamme suunnittelevat, miten tehdä asioita jatkossa toisin ja paremmin. Olemme kuunnelleet näitä tarpeita ja etsineet yhdessä toimintatapoja, jotka tuovat asiakkaalle kilpailuetua omalla alallaan. Esimerkiksi erilaiset koulutusohjelmat tarjoavat yhden vaihtoehdon ammattitaitoisten tekijöiden löytämiseksi”, Ojanperä mainitsee. 

Aluejohtaja Purhosen mukaan poikkeustilanteeseen on Baronalla että asiakasyrityksissä sopeuduttu niin hyvin kuin mahdollista. Yhdessä on aktiivisesti haettu ratkaisuja niin yritysten kuin julkisten toimijoiden kanssa. 

”Haluamme pitää kiinni hyvistä työntekijöistä ja tilanteen huomioiden tarjota asiakkaillemme tekijöitä sinne, missä on juuri nyt tarvetta”, Purhonen sanoo. 

 

Lisätiedot: 
Pietu Purhonen, aluejohtaja, Barona Pohjanmaa 
pietu.purhonen@barona.fi
p. +358 43 824 4025

Aiheet: RekrytointiAjankohtaistaKoronaPohjanmaa

Uusimmat tiedotteet